Komunikaty prasowe

AVIO AERO podpisuje umowę w Brazylii odnośnie obsługi floty AMX

17.07.2014

Rivalta di Torino (Włochy), 18 lipca 2014 – Avio Aero podpisała długoterminową umowę na obsługę logistyczną silników Spey Mk807 montowanych w myśliwcach AMX, znanych w Brazylii jako A-1, a które służą w brazylijskich siłach powietrznych (Força Aérea Brasileira).

Kontrakt obowiązujący przez kolejne pięć lat obejmuje usługi naprawcze i serwisowanie silników samolotowych floty AMX.

„Ten program wzmacnia rolę Avio Aero jako strategicznego partnera brazylijskich sił powietrznych oraz obecność firmy w Brazylii” powiedział Riccardo Procacci, Dyrektor Wykonawczy Avio Aero. „Usługi MRO (serwisowanie, naprawy i remonty) wraz z usługami CRO (naprawa lub remont komponentu) są jednymi z najważniejszych elementów strategii Avio Aero, która dzięki ponad 40-letniemu doświadczeniu potwierdza nasze zaangażowanie jako partnera przemysłu lotniczego w zakresie dostarczania technologii napędowych.

INFORMACJE na temat Avio Aero

Avio Aero to marka GE Aviation odpowiedzialna za projektowanie, produkcję i serwisowanie układów napędowych wykorzystywanych w lotnictwie cywilnym, jak i wojskowym. Jest to centrum doskonałości całej grupy General Electric w zakresie przekładni mechanicznych i turbin niskociśnieniowych. Firma zatrudnia ponad 4200 pracowników, a jej siedziby główne znajdują się w Rivalta di Torino, gdzie znajduje się również największy zakład produkcyjny firmy. Pozostałe, najważniejsze zakłady są zlokalizowane w Brindisi i Pomigliano d'Arco (Neapol). Jeżeli chodzi o zagranicę, firma posiada również zakład i centrum testujące w Polsce. Firma przez ponad wiek działalności (rok zał. 1908) przezwyciężyła wiele wyzwań technologicznych. Ciągłe inwestycje w badania i rozwój oraz spójna sieć powiązań z wiodącymi uniwersytetami i międzynarodowymi centrami badawczymi umożliwiły Avio Aero osiągnięcie technologicznej i produkcyjnej doskonałości, uznanej na całym świecie: osiągnięcie to było możliwe dzięki współpracy z kluczowymi firmami działającymi na globalnym rynku lotniczym.

DANE KONTAKTOWE

Dyrektor ds. kontaktu z mediami

Michele Laterza

+39.011.0084412